Osona

ELS JOCS D’HIVERN 2030

  • Actualitzat:
  • Creat:

Article de Miquel Ylla, metge-cardiòleg jubilat i secretari d'organització del PSC de Vic.

El passat 25 de març, la Fundació Campalans i el Grup Parlamentari Socialista PSC han organitzat una jornada (divendres, 25-03-2022) sobre els futurs Jocs Olímpics d’hivern 2030. He tingut la sort de seguir-la via online, matí i tarda, intervencions, parlaments i taules rodones, molt interessants. Han obert l’acte Salvador Illa i Alejandro Blanco i l’han tancat Jaume Collboni i Miquel Iceta. Marta Moreta, la companya regidora de l’Ajuntament de Manlleu i diputada al Parlament, ha estat una de les organitzadores de la Jornada, amb molt d’encert ha moderat una de les  quatre taules rodones. Us en faré cinc cèntims d’aquesta Jornada:

            Pere Miró, director adjunt del COI (Comitè Olímpic Internacional), ha fet unes bones reflexions partint de la premissa de ho canviem o ens canvien:  “Els Jocs han d’estar al servei d’un país, d’una ciutat, d’un territori i han de ser el motor per un desenvolupament  a mig i a llarg termini. Cal retrobar l’esperit de la Barcelona del 92, sense perdre un objectiu final molt i molt important, el de la sostenibilitat, tan econòmica com mediambiental. Els Jocs no han de deixar deutes, s’ha de buscar un equilibri econòmic en quan a ingressos i despeses. Avui dia, el COI estableix un procés de diàleg amb les ciutats i els territoris. Mitjançant aquest diàleg s’ha de consolidar el projecte.”

            Salvador Illa ha parlat de claredat i coratge, ha dit que: “Necessitem reptes. No hi podem renunciar. Catalunya, Aragó i Espanya poden organitzar uns magnífics Jocs. Cal una actitud respectuosa i decidida. Una gran candidatura compartida, la de tots. Cal treballar conjuntament. Les línies administratives no ha de ser barreres, ni tampoc fronteres, han de ser punts de col·laboració. Com podem dir no a un territori? És una bona ocasió per unir. Catalunya necessita horitzons d’il·lusió. La veu del territori s’ha de recollir. A més, no podem mai no oblidar que l’esport és fonamental per a la salut... Les medalles hauran de ser pels esportistes, nosaltres, el governants hem de quedar en l’anonimat”

            Alejandro Blanco, el President del Comitè Olímpic Espanyol, ha reflexionat sobre aquests Jocs: “El moviment olímpic no pot anar en una direcció i el moviment social per una altra. Els Jocs s’han d’adaptar al territori i no a l’inrevés, respectar el territori i les instal·lacions ja existents. Tots volem els Jocs. Si som capaços de generar confiança aquesta candidatura serà imbatible. Quan parlem dels Jocs tothom pensa en els 17 dies, però la candidatura es proclama 7 anys abans, temps suficient per preparar-nos i regenerar el territori. Jo crec que estem davant un projecte molt seriós. Anem de la mà del COI. Podem guanyar. El COI ha de tenir la certesa que farem uns grans Jocs. Cal unanimitat, pensem junts, treballem junts.”

            Albert Soler, director general d’Esports, del Consell superior d’Esports, waterpolista i maratonià, ens diu que: “Uns Jocs són la millor cosa que els pot passar als esportistes. Farem coses que no faríem, El centre d’alt rendiment especialitzat en gel és una necessitat. Quan parlem dels Jocs també hem de parlar dels Paralímpics, un aspecte que no podem d’oblidar. Tenim 7 anys per preparar-nos. Espanya no és un país de neu, ja ho sabem, per això caldrà utilitzar nova tecnologia, sempre basada en l’energia verda. Necessitem temps i infraestructures, els esportistes no es fan en quadre dies.”

            L’exalcalde de Barcelona Jordi Hereu, un dels primer que somià amb el projecte diu que: “ Si hi ha unitat institucional tindrem tota la complicitat. Anem a treballar en positiu, podem fer-ho, podem posar els Pirineus al món. Vivim en un territori en el qual podem posar la mà al mar i en menys d’una hora i mitja tocar la neu.”

            Jaume Collboni, vol els Jocs: “Per Barcelona, per l’Aragó i per Espanya, els vull i sóc optimista. Barcelona s’ho mereix per la perseverança i Catalunya ho necessita. Cal fer-ho i fer-ho bé. Han de ser els Jocs de la fraternitat. Un projecte que uneixi els catalans, un exercici de generositat, un retrobament amb pobles d’Espanya, com l’Aragó.

            Miquel Iceta ha tancat la Jornada parlant de les regles del joc i posant, com és habitual en ell, un toc d’humor: “Ho anem junts ho llepem!”  i “En cas de dubte preguntar a l’Alejandro.” Es refereix, es clar, a Alejandro Blanco el president del Comité Olímpic Espanyol que és qui realment té la  clau i el forrellat.

            Una bona Jornada. Sí, nosaltres volem els Jocs. En tenim ganes, tenim capacitat, demanem unitat.

 

Miquel Ylla

Metge cardiòleg jubilat i secretari d’organització del PSC Vic